MAKU JA AISTI – RESEPTIT

Reseptikirja

Hyödynnä ylijääneet herkut -Vähennä jouluhävikkiä näillä resepteillä

Joulunvietto alkaa olla lopuillaan, ja nyt on hyvä hetki suunnitella, mitä jääkapista vielä löytyvillä jouluherkuilla tekisi. Jouluna perinteisesti halutaan olla varmoja, että ruokaa on riittävästi. Ruokahävikin syntyminen on siten mahdollista. Kantar selvitti aiemmin tänä vuonna, että noin kaksi kolmesta kokee huonoa omaatuntoa heittäessään ruokaa pois. Siksi hävikkiruokaa myyvä Matsmart on nyt laatinut listan parhaista vinkeistä ja resepteistä, joilla joulunajasta voisi selvitä pienemmällä hävikillä!

“Moni on varmasti samaa mieltä, että niin hyvää kuin jouluruoka onkin, voi siihen olla jo hieman kyllästynyt näin joulunpyhien jälkeen. Viimeisenä asiana tulisi mieleen kattaa joulupöytä monta päivää aaton jälkeen. Monista jouluruoista – jotka eivät sinällään kaikki aina ole niin jouluisia – voi tehdä herkullisia annoksia, jotka takuulla vähentävät myös hävikkiä. Siksi teimmekin listan parhaista resepteistä, joilla saat tviikattua joulusta ylijääneitä ruokia”, kertoo Matsmartin Michaela Böckelman.

Matsmartin reseptit joilla hyödynnät jouluruokien tähteet:

Riisipuuropullat

Joulupuuron tähteistä voi tehdä superhyviä riisipuuropullia. Sekoita yhteen 5 dl puuroa ja 5 dl maitoa tai kasvipohjaista juomaa, ¾ dl siirappia ja 50 g hiivaa. Jatka sekoittamista, kunnes hiiva on liuennut. Lisää 5 dl ruisjauhoja ja sekoita. Lisää sen jälkeen 10-12 dl vehnäjauhoa, 50 g huoneenlämpöistä voita, 1 teelusikallinen suolaa ja sekoita taikina valmiiksi. Anna kohota yön yli ja pyörittele pullat valmiiksi aamulla. Paista ne kiertoilmauunissa 200 asteessa 12 minuutin ajan.

Perunasalaatti

Salaatit ja pataruoat ovat klassisia hävikkiruokia. Jouluna pääasiallinen hiilihydraatin lähde on peruna, joten miksi et tekisi maistuvan perunasalaatin jouluruokien tähteistä. Kuutioi perunat, sekoita joukkoon erilaisia tähteitä kuten kinkkua tai kalkkunaa. Lisää päälle vielä kastike, joka on tehty sinapista, oliiviöljystä ja viinietikasta. Mahdollisuudet ovat monet! Ja jos kylmä perunasalaatti ei ole mieluisa idea, mikset tekisi samoilla aineksilla lämmintä pyttipannua.

Kermainen risotto puuroriiseistä

Jäikö puuroriisiä yli? Ei hätää. Moni ei välttämättä uskoisi, mutta puuroriisistäkin voi tehdä mainion risoton. Pilko sipulia ja valkosipulia ja kuullota öljyssä. Lisää riisi ja vapaavalintaiset mausteet, kuten saffrania, joulukinkkua tai sieniä. Lisää haluamaasi lientä valmistuksen aikana. Mausta suolalla ja pippurilla ja raasta päälle hieman juustoa.

:KALARUOKA: Savukala on pikaruokaa parhaimmillaan

Harva herkku on valmis yhtä nopeasti kuin savukala: avaa vain paketti ja nauti! Sekä lämmin- että kylmäsavukaloja löytyy moneen makuun, mutta tiesitkö, ettei kalan savustaminen itsekään vie kovin kauaa?

Siinä missä monia lihoja pitää savustaa tuntikausia, kala on yleensä valmista jo alle tunnissa. Kala kypsyy nopeasti ja siksi se sopii etenkin aloittelevalle savustajalle hyvin. Rasvaisempia kaloja, kuten kirjolohta, muikkua tai siikaa, on hieman helpompi savustaa kuin vähärasvaisia ahvenia tai kuhia: rasvaisempi kala pysyy mehevänä, vähärasvainen saattaa kuivahtaa, mikäli se on savustimessa liian kauan.

Itse savustaminen voidaan tehdä joko savustuspussissa, sähkösavustimen avulla tai savustuslaatikossa. Savustuspurut tai -lastut vaikuttavat siihen, miltä lopputulos maistuu. Klassinen valinta on leppä, mutta voit kokeilla rohkeasti myös muita puulajeja. Markkinoilla on jopa viskitynnyreistä tehtyjä lastuja, joilla saat taatusti ainutlaatuisen makuista savukalaa!

Kalaa voi savustaa kokonaisena, fileenä tai palana. Ennen savustusta kala kannattaa kala suolata joko ripottelemalla sen pinnalle merisuolaa tai voit tehdä suolauksen myös suolaliemessä. Kiehauta silloin litra vettä ja desi merisuolaa, jäähdytä liemi jääkaapissa ja kaada liemi kalan päälle. Anna kalan olla liemessä puolisen tuntia, jotta se suolaantuu tasaisesti.

Muista kostuttaa purut tai lastut, jotta ne nimenomaan savuavat, eivätkä pala. Jos laitat purujen päälle sokeripalan tai kaksi, kalan pintaan tulee kaunis väri. Pienet kalat savustuvat kypsiksi jo alle 20 minuutissa, eikä isoillakaan kestä yleensä 40-50 minuuttia kauempaa. Voit testata etenkin kokonaisen kalan kypsyyttä vetämällä evästä: mikäli se lähtee helposti irti, kala on kypsä.